Месеци и сезони

Научете как да казвате имената на месеците и сезоните на португалски. Обърнете внимание, че имената на месеците не се изписват с главна буква.

Месеци

janeiroянуари
fevereiroфевруари
marçoмарт
abrilаприл
maioмай
junhoюни
julhoюли
agostoавгуст
setembroсептември
outubroоктомври
novembroноември
dezembroдекември
em janeiroпрез януари
em fevereiroпрез февруари
em marçoпрез март
em abrilпрез април
em maioпрез май
em junhoпрез юни
em julhoпрез юли
em agostoпрез август
em setembroпрез септември
em outubroпрез октомври
em novembroпрез ноември
em dezembroпрез декември

Сезони

primaveraпролет
verãoлято
outonoесен
invernoзима
na primaveraпрез пролетта
no verãoпрез лятото
no outonoпрез есента
no invernoпрез зимата

Празници и фестивали

Ano NovoНова година
PáscoaВелик ден, Възкресение Христово
NatalКоледа
Véspera de NatalБъдни вечер
Dia de NatalКоледа
Noite do Ano NovoНовогодишната вечер
Dia da MãeДенят на майката
Dia do PaiДенят на бащата
Dia de São ValentimСвети Валентин